Fredrik Sträng AB logo

Varaktig motivation = upprepa nyårslöftet varje dag!

Klättring-alperna-berg-Schweiz
I Storbritannien fann en studie av Bupa.com att cirka 80 % av invånarna ger upp sina nyårslöften redan efter den andra veckan i februari. Tragikomiskt förvisso men jag föddes i Närke, ni vet, gnällbältet, där jargongen ofta tillskrivs, ”det är aldrig för sent att ge upp…” Så hur i hela friden lyckades jag trotsa paradigmen och stålsätta mig för klättringar på liv och död i Himalaya? Hur kommer det sig att vi oftast misslyckas med våra ädla målsättningar strax efter att vi bestämt oss? Och vad kan du göra för att hålla ångan uppe tills målet blir lika nödvändigt som luften du andas?

Det är en sen regnig höstdag i början av nittio-talet. Vattendropparna faller över en tät granskog någonstans i Dalarna. Jag joggar på plats för att hålla i gång värmen och frosten på marken vittnar om att natten legat under nollan. Jag har precis skitit på ett av de rudimentära utedassen som organisatörerna byggt för de nervösa orienterarna som snart ska ut i skogen och leta kontroller. Jag vet att när vädret är som jävligast, då har hälften redan gett upp. Det är därför jag kommer att vinna idag tänker jag, och så ler jag illmarigt och knyter näven som om att jag sluter en pakt med min övertygelse. Men väderförhållandena är lika för alla, och trots det vill många att loppet ska vara över redan innan det har börjat. Hur gick det för mig? Bra!

Spice Girls sjöng, ”So tell me what you want, what you really really want?” Men med handen på hjärtat, hur mycket vill du egentligen uppnå ditt nyårslöfte? Det är lite som att fråga ett publikhav, ”res handen ni som vill lära er mandarin”. Ett fåtal räcker upp handen. Publiken är smart. De inser att det krävs ett jobb att lära sig mandarin, tid som de kunde lagt på något annat, tid som de måste norpa från andra saker de värderar i sina liv. Sedan frågar jag, ”räck upp handen ni som skulle vilja kunna mandarin nu, på studs, som i filmen Matrix, där de programmerar in en färdighet i huvudet på fåtalet sekunder?” Alla räcker upp handen. Ditt nyårslöfte är ingen hemleverans, det kräver dedikation och hårt arbete. Så fråga dig själv: how badly do you want it?


Det finns flera anledningar till att människor ger upp sina nyårslöften:

  • Orealistiska mål: Många sätter orealistiska mål för sig själva som är svåra att uppnå, vilket kan leda till frustration och i slutändan ger vi upp när vi inser att vi ändå inte kommer att lyckas.

 

  • Brist på ansvar: Utan någon eller något som kan hålla dig ansvariga kan det vara lätt att ge upp sitt mål.

 

  • Brist på planering: Ofta saknar vi en konkret plan för hur vi ska uppnå våra mål, vilket kan göra det svårare att förbli engagerad och mäta vår progress.

 

  • Rädsla för att misslyckas: Känslan att misslyckas kan vara överväldigande, vilket gör att vissa människor ger upp redan innan de ens börjat.

 

  • Gamla vanor: Vanor är djupt rotade i vårt beteende, och att bryta dem kan vara utmanande, särskilt om de har varit en del av våra liv under lång tid.

Jag argumenterar för att vi matats med ”genvägar” och att ”gratis är gott” i samhället, och boven är ofta att vi faller för kommersialismen som vill sälja på oss en massa onödigt skit och använder vår lättja som vapen. Lättja är ett gift för en som vill bestiga toppar i Himalaya och motgiftet är kontinuitet. Men många räds över att det blir hårt, långt och övermänskligt jobbig. Så vad är framgångsfaktorerna till att inte ge upp?


  • Att hitta ditt ”varför”: Det är viktigt att ha en tydlig förståelse för varför du vill uppnå ditt mål. Att förstå dina drivkrafter kan hjälpa dig att förbli fokuserad och engagerad även när det blir tufft.

  • Dela upp mål i delmål och etappmål: Stora mål kan kännas ouppnåeliga, vilket kan leda till känslor av missmod eller att ge upp. Att dela upp mål i mindre, mer hanterbara steg som du gör varje dag kan hjälpa till att göra framsteg mer uppnåeliga och hålla dig motiverad.

  • Odla din motståndskraft: Resiliens är förmågan att resa sig från motgångar och misslyckanden. Att odla motståndskraft kan innebära att utveckla hanteringsförmåga, lära sig av misstag och bibehålla ett positivt tänkesätt.

  • Att bygga ett stödsystem: Att ha ett stödsystem med vänner, familj eller kamrater som kan uppmuntra och motivera dig kan vara ett kraftfullt verktyg för att hålla fast vid dina mål.

 

  • Håll dig själv ansvarig: Att hålla dig ansvarig för dina framsteg kan hjälpa dig att hålla dig på rätt kurs och undvika att ge upp. Detta kan innebära att mäta dina framsteg, sätta deadlines och belöna dig själv för uppnådda milstolpar.

Winston Churchills bevingade ord, ”never give in, never, never, never” är något som min far tutat i mig sedan barnsben. Jag upprepar det som ett mantra, för om man upprepar något tillräckligt många gånger så sägs det att det blir en sanning.

Stora mål kräver stora uppoffringar. Stora mål kräver att du gör något annorlunda än vad du gör idag. Stora mål kräver att du blir en annan person än vad du är idag. Så när du vaknar på morgonen så måste du vakta dina tankar, dina ord och dina handlingar. Det är din ”last line of defence” för att inte hamna i gamla vanor. Detta är möjligheten för att fortsätta att skapa ditt nya liv. Det sker varje morgon.

Jag strutar i om du måste skriva ned ditt mål på badrumsspegeln, på toapappret, eller om du behöver lämna en påminnelselapp med ditt löfte i kastrullen som du ska laga din gröt i. Du måste hitta en strategi som påminner dig om varför du lovade dig själv ditt löfte. Du måste hitta en strategi som påminner dig om att du inte är en person som ger upp bara för att det regnar ute.

Lycka till!

Mvh

Fredrik Sträng

Alpinist – Föreläsare – Coach

https://www.instagram.com/fredrik.strang/

Läs fler intressanta inlägg:

Mount Everest Tibet pyramid

Vakta dina tankar

Min fascination för berg började redan som barn, när jag stirrade ner i världsatlasen i skolbänken i Närke, ni vet det där positiva stället i

Läs mer »
Toppen av K2 i Pakistan under solnedgång uppslukad bland moln

Gästar Spöktimmen podcast

Lyssna på senaste intervjun med mig i podcasten ”Spöktimmen” där skickliga journalistens Jenny Borg och Linn Ek djupdyker i ämnen som rädsla, drivkrafter, risker och

Läs mer »