Fredrik Sträng AB logo

Att leva som man lär: Erövra berg med rätt inställning

Mont Blanc topp med blå himmel
I en värld fylld av de som förhalar, nejsägare och negativa människor är det uppfriskande att stöta på individer som inte bara pratar utan också agerar. Personer som förkroppsligar essensen av att leva livet med syfte och beslutsamhet. Här är ett kraftfullt ordspråk från som bör skaka om det etablerade, ”Du kan inte prata dig uppför ett berg!”, en öronbedövande örfil till dem som slösar bort sina liv i ändlösa diskussioner och ursäkter. Det är dags att kavla upp ärmarna och låta dessa ord fungera som en spark i baken för att få saker att hända!

När min far var värnpliktig i svenska infanteriet för många år sedan, fick han och hans grupp i uppdrag att resa en hög kommunikationsmast. Det fanns många bitar som utgjorde masten, och de funderade över vilken del som skulle placeras var. Ovetandes för dem, övervakade deras befäl dem och efter en lång stund kunde han inte motstå att närma sig soldaterna och skrika åt dem, ”Grabbar! För Guds skull, ni kan snacka upp masten!”

En plan kan bara ta dig så långt. Men det som spelar större roll är handlingskraftighet! Det är en lögn och utopi att vi kan se alla pusselbitar innan vi börjar sätta ihop dem. Om du kräver att varje del är på plats innan du börjar kommer du stå på ett ben resten av ditt liv. Det som dock är sant är att du behöver en tydlig idé om vad du strävar efter, och sedan behöver du helt enkelt bara börja att gå. Jag har spenderat mycket tid på att skriva manus för filmer, allt från äventyrsdrama, science fiction-thrillers, familjedrama till action-thrillers. En sak är säker. Du kan inte vänta på att en gudomlig inspiration ska dyka upp. Du måste sätta dig vid ditt skrivbord varje dag och skriva. Bara skriv! Många gånger kommer inte orden lätt, men det är en del av resan. Som Apple en gång sa, ”för varje ja, finns det tusen nej”.

Att följa drömmar kontra att hitta på ursäkter:

Jag skulle vilja tro att min livshistoria kan fungera som inspiration för alla som någonsin vågat drömma stort. Som motivationstalare sammanfattar jag essensen av det engagemang och hårt arbete som krävs för att uppnå sina mål. Jag vet alltför väl att drömmar inte blir sanna genom enbart önsketänkande eller tomma löften. Det räcker inte att prata om sin strävan; man måste agera. Denna filosofi är särskilt relevant i mötet med utmaningar, som att bestiga berg. Jag har klättrat några av världens mest farliga toppar, där ursäkter och uppskjutande kan kosta dig ditt liv.

Prokrastinering: Fienden inom oss:

Prokrastinering är drömmars tysta mördare. Den övertygar oss om att vi har hela världens tid, föder självbelåtenhet och leder till missade möjligheter. Mitt ordspråk påminner oss om att tiden är dyrbar och flyktig. Att vänta på det ”perfekta ögonblicket” eller att skjuta upp handling tills omständigheterna är perfekta kommer bara hålla oss stillastående. För att uppnå våra mål måste vi ta initiativet och börja ta steg framåt, oavsett hur små de än må vara.

Nejsägare och negativa personer:

Längs vägen mot framgång stöter vi ofta på nejsägare och negativa individer som försöker dämpa vårt mod. Jag har ansträngt mig för att utveckla en beslutsam inställning, och den kan påminna oss om att deras negativitet bör fungera som bränsle för vår beslutsamhet. Istället för att låta deras ord underminera vårt framsteg, kan vi rikta deras tvivel mot en obeveklig strävan efter våra mål. Min erfarenhet av bergsbestigning lär oss att tvivlare och negativitet kan övervinnas, precis som de fysiska hindren på bergen.

Att omfamna äventyret:

Livet är ett äventyr, och det är upp till oss att göra det bästa av det. Mitt åtagande att bestiga berg exemplifierar andan att omfamna utmaningar och söka personlig utveckling. Varje bestiget berg, varje övervunnet hinder, representerar en triumf av viljestyrka och beslutsamhet. Mitt ordspråk fungerar som en påminnelse om att den största tillfredsställelsen kommer från att uppleva själva resan, inte från att prata om vad som skulle kunna ha varit.

Slutsats:

Orden och handlingarna ekar om att framgång inte uppnås genom tomma ord utan genom ihärdigt arbete och orubbligt engagemang. Ordspråket ”Du kan inte prata dig uppför ett berg!” fungerar som en väckarklocka för dem som finner tröst i förhalande, negativitet och ursäkter. Låt oss inspireras av detta exempel, kavla upp ärmarna och ge oss ut på äventyret för att följa våra drömmar. Det är dags att tysta nejsägarna, övervinna hinder och bevisa att vi inte bara är snackare utan också utförare. Till sist är det de steg vi tar som definierar vår resa, inte de ord vi uttalar. Så kom igen och lycka till! Imorgon kommer aldrig, så låt oss sätta i gång nu!

 

Om Fredrik Sträng:
Fredrik har i sin ledarroll bestigit sju av jordens fjorton 8000m berg, satt
ett Guinness världsrekord, och föreläser om ledarskap, kommunikation,
beslutsprocesser och krishantering.

 
Vänliga hälsningar
 
Fredrik Sträng
 
Alpinist – Talare – Tränare
 
 

Läs fler intressanta inlägg:

Fredrik_Sträng_toppen_Broad_Peak_Pakistan_Klättring_okej_att_misslyckas

Det är okej att misslyckas!

Finns det en risk att vi blir mindre motståndskraftiga att hantera bakslag om vi förskönar och bagatelliserar våra misslyckanden? I denna artikel problematiserar Sveriges främsta

Läs mer »