Fredrik Sträng AB logo

"JAG HAR VARIT RÄDD FÖR HÖJDER HELA MITT LIV.

LÖSNINGEN VAR ALDRIG ATT UNDVIKA HÖJDER UTAN ATT LÄRA MIG ATT KLÄTTRA." FREDRIK STRÄNG

Fredrik Sträng porträtt

”Jag anser att ingen bergsutsikt är värt att dö för, och det har hållit mig vid liv. Som Dalai Lama en gång sade, finns det tvivel så finns det inget tvivel. Då vänder jag om för att kunna se en annan dag”.

Om Fredrik

Jag är Närkeskillen som var mobbad, notorisk höjdrädd och som gick i terapi för min dödsångest till att bli Sveriges främsta höghjödsklättrare med bl.a. 7 toppar ovanför 8000 m och ett Guinness världsrekord i klättring. Jag jobbar som coach och erbjuder företag och individer inspirerande föreläsningar, stärkande teambuilding event samt personlig träning. Jag har även drivit och även startat stora projekt i allt från telecom, virtual reality, dokumentärfilm till teater under mitt 46 åriga liv. 

Jag lever efter devisen: Per aspera ad astra – genom hårt arbete skall vi nå till stjärnorna. Jag började jobba inom industri som 7 åring och har drivit egna företag i större delen av mitt liv där allt med kreativitet och skapande varit målsättningen. Projekten har varit allt från reklamfilm, hinderbane tävlingar, personlig tränare för landslag i Sverige till podcast och inspirerande föreläsningar. Allt med syftet att stärka människors tro på sig själva, uppnå bättre resultat och att ta hand om vår vackra planet.

Fredrik Sträng på toppen av Broad Peak i Pakistan med K2 i bakgrunden

Fredrik Sträng på toppen Broad Peaks (8047 m) i juli 2018. Foto: David Roeske

År 2008 vände jag 500 m innan toppen av K2 – världens tuffaste berg.

Det var för riskabelt att fortsätta. Det året dog 11 människor på berget. Under en kort tid under 2013 dog ytterligare sex av mina vänner och en nära vän, Ernestas Marksaitis, avrättades av radikala fundamentalister på berget Nanga Parbat; han som jag skulle göra ett nytt försök på K2 med. Samma år lade jag av med klättringen, bytte Gore-Tex mot kostym o isyxa mot laptop men mitt liv som ”normal” visade sig vara det tuffaste ”berget” hitintills.

År 2015 efter jordbävningen i Nepal så hörde jag mitt kall igen. Jag älskar berg, och de som bor i bergstrakter är de jag vill hjälpa. Efter en insamlingsgala till Röda Korset (jag lyckades samla in 263 822 kr) och restaurering av skadade byggnader i dalen Rolwaling så fortsatte jag med klättringen. Jag inser att det jag är bra på älskar jag och varför ska jag då inte fortsätta göra det istället för att lyssna på de som säger, ”när ska du sluta?” eller ”har du en dödslängtan?”

Jag vill inte vara normal. Jag vill vara exceptionell. Under ett dygn så hänger jag mig åt mot det jag kallar för perfektion. Att koncentrerat och målinriktat träna inför återkomsten till det tuffaste berget i världen. Mina expeditioner är inte do-or-die-missions, heller är de inte riskfria. Jag är forskarassistent för projektet Triple ED (http://tripleed.com/) för Standford University och Umeå Universitet inom beslutsprocesser i extrema miljöer och jag vet att om jag ska nå ett mål så måste mina tankar, tal och mina handlingar vara i linje med dit jag ska.

Fredrik Sträng klättrar Broad Peak i Pakistan med Karakorum i bakgrunden

”Jag tror att ”normal” är en ursäkt för att vara lat eftersom
att sträva efter att vara normal bara ger dig medelmåttiga resultat. Men att nämna detta i ”mellanmjölkens land” = Sverige är som att skrika ”jag är ateist” i USA.”

Om jag ska nå toppen av K2 så ställs de högsta kraven av förberedelser, planering, kunskaper, färdigheter och fysisk form.

Varför ska jag tillbaka? Därför att jag kan. Varför ska du följa min resa? Därför att jag inbillar mig att du liksom jag är en person som inte vill låta rädslorna vinna; någon som ser värdet i att hänge sig åt ett ideal och bli en bättre version av sig själv.

De i Sverige som tror att jag sätter mig i fara har inte sett världen. Vad jag gör är relativt säkert i jämförelse med den kamp för överlevnad som många människor i världen kämpar för varje dag. Vi kommer alla att dö en dag och att undvika ämnet till varje pris gör ingen lycklig. För mig är det ytterst viktigt att sluta fred med tanken att jag en dag kommer att dö, och döden är mitt viktigaste verktyg för sunda bedömningar, genomtänkta beslut och att lägga energin på det som är viktigt i livet.

Fredrik Sträng i Marmot dundräkt på Broad Peak i Pakistan med starka vindar

Med vänlig hälsning

Fredrik Sträng
Alpinist / Föreläsare / Coach

Kanske är det så att min passion för klättring härrör från det faktum att jag alltid har varit höjdrädd.

Äntligen hade jag verktyget för att konfrontera rädslan på ett funktionellt sätt. Jag värderar att leva mitt liv högre än att tillbringa mitt liv i överlevnads-mode. För mig handlar klättring om medveten närvaro; att öppna ögonen för första gången, som att gå från svartvitt till färg-TV. Jag inser att mycket distraherar mig från det som verkligen är viktigt i livet. Jag är tacksam för stunderna när jag klättrar och vaknar upp från drömmen.

”Samhället kommer alltid att vara fascinerad av människor som tar risker.
Samhället byggdes aldrig för äventyrare. Naturen är det”.

Konfrontera dina rädslor, tänk mindre och jaga dina drömmar. Och vet du vad, att jobba bort höjdrädslan är ett dagligt arbete.

FREDRIK STRÄNG CV

Fredrik Sträng's expeditioner:

1998 Mt. Kilimanjaro 5895 m (totalt sju ggr. på toppen mellan 1998-2012)
1999 Mt. Elbrus 5642 m (2 ggr. på toppen)
1999 Mt. Blanc 4808 m (3 ggr. på toppen, 1999, 2012 och 2015)
2000 Mt. Denali 6194 m (2 ggr. på toppen, 2000 och 2006)
2001 Urus 5450 m, Pisco 5752
2001 Artesonraju 6025 m
2001 Huayna Potosi 6094 m
2001 Pequeno Alpamayo 5370
2001 Condoriri 5648 m
2002 Tocllaraju 6032
2002 P5650 (5650 m)
2002 Alpamayo 5947 m (ny rutt)
2002 Vallunaraju 5686 m
2002 Jangyaraju III-Oeste 5450 m
2003 Dhaulagiri 8167 m, förtopp, första svensk
2003 ”In Shackleton’s trail” – segling över drakesundet mot Elefantön i Antarktis & korsning av ön Syd Georgien med skidor.
2004 Khan Tengri 7010 m,
2004 ”In Djingis Kahn’s footsteps” – horseback riding, canoeing and fishing in Mongolia – in the footsteps of Genghis Kahn
2005 Mount Everest 8610 m, The North Ridge route in Tibet, with oxygen (unsuccessful summit attempt)
2005 Mount Shishapangma 8013 m, central summit
2006 Mount Everest 8844 m, The North Ridge rutten i Tibet, med syrgas
2006 Official 7 Summits in 191 dagar, Guinness World Record och första svensk
2007 Sveriges 2000 m berg till fots – försök att springa upp på Sveriges samtliga 2000 m berg
2008 K2, 8050 m (avbrutet toppförsök)
2009 Makalu, 8462 m, första svensk med Niklas Hallström
2009 Lhotse, 8516 m
2010 Gasherbrum 2, 8035 m
2010 Gasherbrum 1, 8068 m
2010 Cho Oyu, 7200 m (ingen topp, för starka vindar)
2011 Nanga Parbat, 6200 m (ingen topp, för dåligt väder, laviner, stenras etc.)
2012 Broad Peak 7640 m (ingen topp pga för dåligt väder & starka vindar)
2015 Manaslu 8163 m, förtopp
2015 Annapurna, vinterexpedition, 6400 m (ingen topp pga. för starka vindar)
2016 Shishapangma, 6400 m (för riskabla förhållanden)
2016 Cho Oyu, 8201 m
2017 K2, 7400 m (too bad weather)
2017 Broad Peak, 8038 m (17 m från toppen)
2018 Broad Peak, 8047 m
2018 K2 7000 m (avbröt pga dåligt väder)

Trettionio 4000 m toppar i alperna

Dokumentärer:

2007 Mysteriet på Everest (Mysteriet på Mount Everest) TV4
2008 7 Summits TV4 – Bestigning av världens högsta toppar på varje kontinent på 191 dagar
2009 A Cry from the top of the world – En dokumentär om de tragiska olyckan på K2 Producent: Mastiff AB
2020 Last of the Wild – följer äventyraren Fredrik Sträng med skådespelaren Kristofer Hivju när de utforskar hur Whanganui River blev den första floden i världen som fick status som juridisk person. Nyheten möttes av tårar – den återspeglade över 160 års kamp för att erkänna flodens rättigheter.

Bidragit till:

2008 Miracle on Everest – Den legendariska historien om den australiensiska klättraren Lincoln Hall, som dödförklarades nära toppen av Mount Everest och levde för att berätta historien
2012 The Summit – En dokumentär om de tragiska olyckorna på K2. Producent: Image Now

Boktitlar:

2007 7 Berg 7 Kontinenter 7 Månader – Albert Bonniers Förlag
2009 K2 – På liv och död – Forum / Det går även att lyssna på boken på Storytel

Övrigt:

1997 Militärtjänstgöring som Lapplandsjägare på I22 i Kiruna
PADI Rescue Diver
ACMC Meta Coach / ICF Sport Coach
Sveriges manlige Äventyrare år 2007 och 2010
Medlem av The Explorers Club 
Jobbat som ambassadör för Röda Korset och Rädda Barnen
Forskar-assistent för Triple E.D. 
AIARE lavin kurs nivå 1
Wilderness First Responder NOLS medical training
Emergency First Responder
Gym Jones level II Personlig tränare
Jägarexamen
Fallskärms A-licens
CMAS 1 dykare
PADI Rescue diver, ice-diver, nitrox & DPV
Hjälpinstruktör Klippklättring

MEDIA

THE PROCESS

År 2008 omkom elva människor på K2. Jag lovade att aldrig återvända. K2 har plågat mig allt sedan dess. Det är ”unfinished business” och jag behövde konfrontera mina demoner. År 2017 återvände jag.

7 Summits

2006 gav sig Fredrik Sträng ut på en resa för att ta sig upp till den högsta toppen på varje kontinent under sju månader.

THE SUMMIT – Trailer

Den prisbelönta dramadokumentären om de tragiska dödsfallen på K2 sommaren 2008.

Lärdommar från Annapurna Vinter Expeditionen

Har ditt företag och organisation modet att gå åt vänster när alla andra går åt höger?

Att bemästra konsten att hantera kriser och fatta rätt beslut är nyckeln om du vill överleva en 8000 m bestigning. Den ständiga förförelsen av hur ”perfekt” din värld kommer att bli om du når toppen lockar alltid i bakhuvudet när du närmar dig ditt mål. För att motstå denna lömska lockelse är det centralt att bemästra fenomenet toppferber, vilket är en klättrares drivkraft eller tvång att nå toppen av ett berg, kosta vad det kosta vill.

Likheterna mellan en klättring och att leda ett projekt i ett företag är slående och många glömmer att ett väldefinierat mål är av största vikt om man ska lyckas. Toppen inte är målet, är det bara halvvägs.

A Cry from the Top of the World - Trailer

Filmen fångar tragedin år 2008 på K2, och innehåller några av de mest omtumlande livsdraman som utspelade sig på berget. Materialet är unikt eftersom Fredrik var på berget personligen och filmade. Den innehåller HD-filmer från hela klättersäsongen och tragedin som kostade elva människors liv. Det finns intervjuer med tre medlemmar av 2008 års internationella K2-expedition. Den innehåller också en intervju med Wilco Van Roojen som överlevde två nätter i dödszonen på K2

PRESSBILDER

Användning av materialet reserveras uteslutande för mediareportage i samband med artiklar. Upphovsrätten till foton måste citeras i sin helhet, www.strang.se