Fredrik Sträng AB logo

Hur klär man sig rätt i vinterkylan?

Fredrik Sträng klär sig rätt i vinterkylan på Denali i Nordamerika

Hur klär man sig rätt i vinterkylan?

I vinterkylan är rätt klädsel avgörande för att överlista naturens isiga järngrepp. Att bemästra kylan kräver mer än att vara en höjdare på lager-på-lager principen. Med insikter från utmanande stormar i Alaska och Antarktis samt erfarenheten av att stå på toppen av sju 8000-meters berg har jag lärt mig konsten att göra kylan till en allierad i stället för en fiende. Så här kommer några användbara tips!

”Fryser man så är man antingen dum eller lat”, ropade min löjtnant på I22 i Kiruna, Lapplands jägarregemente. Dum är man om man inte vet hur kyla ska hanteras och lat om man förblir passiv och inte rör på sig eftersom rörelse alstrar värme som i sin tur värmer upp de förhoppningsvis isolerande plaggen du bär. Som tur är så går det att göra något åt att vara både köld-analfabet och att vara likgiltig. Tro mig, du behöver inte vara ett överlevnadsproffs för att hålla dig varm så länge du håller dig till några grundläggande principer:

Hemligheten heter ”rörelse”

Året är 2000 och min vän Magnus Sundström och jag går på skidor på den vindutsatta arktiska platsen ”windy corner” på norra halvklotets högsta berg, Denali (6194 m) i Alaska. Termometern visade -45 grader denna morgon och med stormbyar ovanpå detta i denna ogästvänliga miljö så har vi en kyleffekt på -69 grader Celsius. Det är så förbannat kallt att snoret fryser till stalaktiter vid näsan, pisset fryste till is innan det slog i marken på morgonen och det känns som om att jag är ett vandrande skelett där jag inte känner mitt kött och blod. Hade vi stannat på denna plats så hade Magnus och jag inte levt idag. Vårt effektivaste vapen var att i sann Winston Churchill anda, ”when you are going through hell, keep walking!”

Så är det svinkallt, planera din resa mellan A och B och håll i gång. Stanna inte. Behöver du stanna med cykeln vid ett rödljus så fortsätt att röra på dig. Tipset här är ”pingvinen”, en rörelse där du håller armarna raka och tajt längs kroppen och vinklar händerna och fingrarna vinkelrätt ut från kroppen. Nu börjar du ”pumpa” skuldrorna och armarna rakt upp och ned i en överdriven rörelse utan att böja på armarna. Denna metod är effektivare än den klassiska ”åkarbrasa” som innebär att vifta med armarna på ett smått våldsamt sätt.

Från topp till tå

Visste du att vid endast -5 grader Celsius så förlorar man hela 50 % av kroppsvärmen via huvudet. Och vid -20 grader Celsius hela 75 %. Ändå klär sig stockholmare som för konferens på fötter, ben och huvud och som polarexpedition på överkroppen. Visst är det trevligt att se kammad och snygg ut i håret, men om det står mellan det och att inte frysa så ta med en kam till kontoret och ta på dig mössan! Skydda gärna halsen med en buff eller halsduk också.

Så hur fungerar egentligen det mytomspunna lager-på-lager principen? Syftet är egentligen att skapa fler luftspalter och inte att plaggen i sig värmer. Din kropp alstrar värme som i sin tur värmer upp luften finns mellan och i plaggen. Det är till exempel därför en fluffig dunjacka ”värmer” så bra. Så egentligen är uttrycket ”klä dig varmt” ett felaktigt påstående. Det borde egentligen heta, ”klä dig välisolerat”, eftersom plagg med bra isoleringsförmåga håller dig varm.

Ett annat tips är att använda skor eller kängor där du kan vicka på tårna och med en rejäl sula. Kylan från marken går lättare igenom en sko med tunn sula.

Vilka plagg ska man då bära? Bomull och cool max plagg har en avkylande effekt medan ull och bambu värmer. Om jag vore du så skulle jag inhandla ett tunnare ull underställ som jag har närmast kroppen. En annan miss som många gör är att de tar på sig en dunjacka ovanpå en vindjacka eller en Gore-Tex jacka. Då riskerar du att skapa en fuktbarriär vilket leder in oss på nästa tips.

”Svettas man dör man”

Jag är på Kilimanjaro för min sjätte gång och guidar. En japan iklädd dundräkt kämpar på 5000 m höjd. Jag har precis nått toppen och är på väg ner i den starka värmen som uppstår när solen stiger ovanför horisonten. Jag upptäcker japanen som är plaskblöt. Han har svettat ner dundräkten och tappat mycket vätska. Jag kommer till undsättning tillsammans med ytterligare en guide och anvisar honom att ta av sig den genomsura dundräkten samt att jag ordinerar honom att dricka en liter med saltersättning (1 tsk salt med 6 tsk socker och bikarbonat/bakpulver). Vi hjälper den utmattade japanaren ned till högsta lägret, Barafu hut. Japanaren kunde ha ”svettats ihjäl” om vi inte hade kommit till räddning. Ett ännu värre scenario vilket inte är så ovanligt är om man svettas när det är minusgrader ute. Då fryser svetten till is och kroppen kyls av. Lite som att pinka i brallan en iskall dag. Det är skönt för stunden men sedan börjar det bli kallt! Så ramsan ”svettas man dör man” som vi blev inmatade med när vi gjorde militärtjänstgöring i Kiruna är en påminnelse om att blir man överhettad en kall dag så måste man lätta klädsel så att man inte svettas.

Om du däremot jobbar eller vistas länge ute så är risken stor att både strumpor och handskar blir fuktiga. Då är det bra att byta till ett par rena och torra strumpor och handskar. Denna lilla handling kan göra stor skillnad! Kom också ihåg att svettiga och skitiga plagg har sämre värmeisolering så ha som regel att tvätta dina plagg med jämna mellanrum.

Husmorstips

När jag är på expeditioner så är det inte sällan att temperaturen går från några minusgrader i solen till att tappa upp till tjugo grader när solen går bakom bergen på kvällen. Kölden kan upplevas som en käftsmäll i ansiktet och när du då ska gå och lägga dig i en kall sovsäck så kan det vara skönt att ta med sig två hårdplast flaskor med kokat vatten och lägga i sovsäcken. En vid fötterna och en runt magen/bröst för att värma upp sovsäcken. Se till så att du inte bränner dig! Ett tips kan vara att lägga en raggsocka över flaskan som ett skyddande lager så att du inte får den på huden. Detta tips kan du även ta till busshållskuren på vägen till jobbet på morgonen. Fyll upp varmt vatten i till exempel en nalgene flaska och stoppa in den innanför dunjackan. Jag lovar att du har det mysigast i väntan på bussen!

Vilka kläder ska jag använda?

Jag använder mig av Smartwool underställ, ullfrotte jacka, och fleece och dunjacka från Huski Wear.

Hör av dig till mig för rabatter och tips på modell som passar dig och ditt behov.

Kika gärna på inslaget i SVT Morgonstudion där jag delar med mig mina tankar om hur man ska klä sig för kylan och ett och annat husmorstips. Spola fram till 3 h och 13 min i inslaget: https://lnkd.in/g-up6hzB

Om Fredrik Sträng:
Fredrik har i sin ledarroll bestigit sju av jordens fjorton 8000m berg, satt
ett Guinness världsrekord, och föreläser om ledarskap, kommunikation,
beslutsprocesser och krishantering. www.strang.se

 
Vänliga hälsningar
 
Fredrik Sträng
 
Alpinist – Talare – Tränare
 
 

Läs fler intressanta inlägg:

Fredrik_Sträng_toppen_Broad_Peak_Pakistan_Klättring_okej_att_misslyckas

Det är okej att misslyckas!

Finns det en risk att vi blir mindre motståndskraftiga att hantera bakslag om vi förskönar och bagatelliserar våra misslyckanden? I denna artikel problematiserar Sveriges främsta

Läs mer »