Fredrik Sträng AB logo

Testbaserad träning och nutrition

Fredrik_strang_springer_stöten_Sälen_berg
Tror du på testbaserad träning/näring, eller föredrar du gissningsbaserad träning/näring? Testbaserat tar dig till nästa nivå!
Har du någonsin haft den där känslan av att du har gjort något i evigheter (kanske till och med försvarat det) och sedan insett att du har gjort fel hela tiden? Det kan vara ett träningspass, en politisk idé eller en matlagningsrutin. Du har säkert fått höra att gurkmeja är bra för din hälsa. Gurkmeja, med över 600 studerade fördelar, har använts i ayurvedisk medicin i 6 000 år. Dess absorption är dock utmanande på grund av att den är fettlöslig. För att förbättra absorptionen kan en kombination av gurkmeja med svartpeppar, som innehåller piperin, öka gurkmejas biotillgänglighet med 2 000 %. Jag lade till gurkmeja i min kost i många år, hoppade på den ”nya” trenden i västvärlden och tyckte att det var så bra för mig. Sedan insåg jag att intag inte är lika med upptag (biotillgänglighet). Besvikelse! Nu, hur kände jag mig egentligen? Som elda för kråkorna…
 
Jag minns som ett litet barn. Mina föräldrar behandlade min intensiva feber genom att sänka mig i varmt vatten i badkaret. Ja, du läste rätt. Varmt vatten! Det var allmän praxis då, och det var plågsamt. Men vi trodde att det var rätt praxis. Tack gode gud att vi har utvecklats som art sedan dess! Länge trodde jag att det mest effektiva sättet att skölja en gryta med grötrester var att applicera varmt vatten. Fel igen. Använd kallt vatten! Jag tänkte till och med att för att bli en bättre löpare borde jag undvika att gå till gymmet. Jag kan trots allt se ut som Arnold Schwarzenegger. Allvarligt!? Och det är en vanligare ursäkt för fler än du tror att gå till gymmet! Funktionell styrketräning är avgörande för att bli en bättre löpare. Naturligtvis ska det inte lägga till de flesta timmar du tränar utan bör vara en del av dina veckovisa träningsrutiner. Och listan över felaktiga övertygelser fortsätter…
 
Så låt oss vara ärliga. Föredrar du testbaserad kost/träning eller gissningsbaserad? Skulle du inte hellre veta att maten du blandar in i huvudet och timmarna du tränar förbättrar din hälsa och kondition, eller är det viktigare att försvara en idé du har planterat i huvudet? Jag kan säga dig, det svider som ett bi när du vaknar ur kryosömnen och när du inser att du har haft fel hela tiden.
 
Jag hade fel hela tiden när det kom till Omega-3. Jo, jag hade rätt i att jag behövde Omega-3; trots allt är det viktigt att återställa Omega-6:3-balansen i kroppen, vilket upprätthåller normala hjärn-, hjärta- och immunfunktioner. Men precis som många gånger förr resonerade jag: Jag är för upptagen för att lyssna på det här nu. Vänta en stund!? Jag är för upptagen med att lyssna på något som förbättrar normal hjärnfunktion, normal immunfunktion, normal benstruktur, bekämpar oxidativ stress, normalt blodtryck, normal celldelning, skyddar celler mot oxidativ stress och normal muskelfunktion, bland mycket annat... men jag har gott om tid att göra saker som jag alltid har gjort?
 
När jag tog ett torrt blodprov, testade (inte gissade) mina Omega-3-nivåer och fick svaret svart på vitt blev jag chockad. Jag hade en ohälsosam nivå av Omega 6:3. Men jag åt hälsosamt och ordentligt; Jag är till och med vegan! Jag frågade mig själv hur jag skulle kunna försvara att spendera en enorm summa pengar på kosttillskott och en diet som uppenbarligen hade liten effekt när det fanns en lösning på 11,5 kr/dag (eller 1 USD/dag) på problemet. Jag insåg då att många människor försvarar ett sådant paradigm till sin dödsbädd. Mina nivåer är normala nu. Jag återhämtar mig snabbare från mina träningspass, och jag sover till och med bättre. Tror du på testbaserad träning/näring, eller föredrar du att fortsätta med gissningsbaserad träning/näring?
 
Kontakta mig om du vill testa dina Omega-3 nivåer och om du vill ta din träning till nästa nivå! Nu, låt oss fortsätta med det!
 
Vänliga hälsningar
 
Fredrik Sträng
 
Alpinist – Talare – Tränare
 
 

Läs fler intressanta inlägg:

Fredrik_Sträng_toppen_Broad_Peak_Pakistan_Klättring_okej_att_misslyckas

Det är okej att misslyckas!

Finns det en risk att vi blir mindre motståndskraftiga att hantera bakslag om vi förskönar och bagatelliserar våra misslyckanden? I denna artikel problematiserar Sveriges främsta

Läs mer »